5 juli 2007

Tysk nyhetsrapportering överlägsen den svenska!

Eftersom jag skaffat ett nytt digtalteveabonnemang kan jag äntligen titta på tysk TV. Efter att ha haft ARD tidigare har jag numera ZDF och 3sat. Alla tre kanalerna säner bra och dåliga program, så klart, men gemensamt är att de är bra mycket bättre än de svenska kanalerna, ingen nämnd - ingen glömd.

Det jag tittar på är aktualitetsprogram och kulturprogram. Tyskarna är inte så bra på att göra film och teveserier och det utländska materialet dubbar de och det känns sällan bekvämt.

En vanligt förekommande debattform är en påläst programledare som för ett långt och intressant samtal med ett fåtal gäster eller en hel panel. I svensk teve finns också den sortens program men då lider de av två sjukdomar så de tyska programmen saknar:

1. Programledaren är inte påläst, inte ens kunnig eller professionell.
2. Programmet är snuttifierat så det måste rymmas minst tre olika ämnen under en timme (ofta med reklam...).

Hur påverkar detta svenskens möjlighet att förstå vad de pratar om i programmet? I allmänhet är svenskens bildning när det gäller aktuella och kulturella frågor mycket låg. Det tycks en massa på lösa grunder. Detta är också karaktäristiskt för deltagarna i programmen. Svensken tycker en massa bara för att andra sagt att det är så, svenskar är kända för sin naiva tro på auktoriteter. Egentligen är kanske inte vardagstyskens inställning annorlunda, det finns variation där med, men de har i alla fall möjligheten att sätta sig in i frågorna genom sin televison. Den möjligheten har inte svensken. Den granskande makten bidrar alltså till en fördumning av den svenska befolkningen. Det känner den sannolikt till eftersom journalister är en grupp som är lika föraktade som politiker.

Åter till ämnet. I mitt digitalteveabonnemang finns även svenska kanaler. Kunskapskanalen från SVT är ett bra undantag och jag hoppas att kanalen får göra program som går på djupet och riktar sig till en smalare publik. För att fullgöra sitt public service-uppdrag måste SVT ha en sådan kanal.

Nya Axess-TV verkade först vara lovande. Kanalen sänder bara lördag-söndag, men de trailers som rullar under veckodagarna verkade spännande. Programmet "Kanon-TV" som skulle ta upp frågan om det finns en litterär kanon med tre gäster och en programledare resulterade visserligen i en intressant diskussion, men när programmet var slut efter en halvtimme uppstod ett tomrum. Vad hade diskussionen egentligen handlat om? Ingenting! Kulturell debatt som verbal brottningsmatch? Bra var det inte i alla fall...

När man har glädjen att ha tillgång till tysk media så märker man en tydlig skillnad mellan hur den svenska journalistkåren utövar sitt granskande yrke i jämförelse med sina tyska kolleger. Många samhällsfrågor är så komplexa att det krävs att själva diskussionen blir poängen med programmet och inte en transportsträcka fram till reklamen. De svenska journalisterna måste dessutom vara mycket bättre pålästa för att kunna ställa de rätta frågorna.

I bakgrunden på nyhetssändningarna brukar ett antal teveskärmar stå på. Kanske vore det en bra idé om programledaren och journalisterna vände sig om och tittade på sina tyska kolleger emellanåt. Alltid kan de lära sig något.

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: