17 december 2006

Hur firar man jul i Sverige egentligen?

Jag får ofta frågan hur man firar jul i Tyskland och England. Det är elever eller bekanta som vill veta mer om traditionerna i andra länder. Eftersom jag aldrig deltagit i julfirande i andra länder så vet jag sällan vad jag ska svara. Jag vet att man har julmarknader i Tyskland och att man bygger sin egen adventsljusstake genom att stapla grankvistar, mossa, kottar och stearinljus i en stor hög. Jag vet också att jultomten heter Santa Claus i USA och att barnen får julklappar i en strumpa.

Så en dag tänkte jag söka lite mer saklig fakta om julfirande i andra länder. Aldrig fel att vara påläst. Jag hittade en fin sida om julfirande i andra länder - även en text om hur vi firar jul i Sverige. Så här går det till:

Julen börjar redan den 13 december i Sverige med Lucia. Då går den yngsta dottern upp på först på morgonen och tar på sig en vit klänning, ett fött band runt midjan och ljuskrona på huvudet. Hon väcker sina föräldrar med kaffe och luciabullar.

Svenska jular kännetecknas av att man går i procession med facklor till kyrkan. På julafton är det alltid mor som tänder ljusen. Två dagar innan julafton tar man in granen medan det luktar pepparkakor i huset som i övrigt är dekorerat med tulpaner. Efter jullunchen klär en familjemedlem ut sit till tomte. Tomten bor, till skillnad från Santa Claus, under golvbräderna eller i en lada och rider på julbocken som är gjord av halm. Julbocken ansvarar för att julklapparna delas ut. På juldagsmorgonen är det julotta i kyrkorna.

Visst, en del stämmer på hur jag kommer fira jul om några dagar, annat hur man firade jul på farmor och farfars tid.

Signaturen Mia har tillrättavisat hemsidans skapare. Hon skriver att det var minst 20 år sedan vi firade jul med julbocken i Sverige. Så ger hon en föreläsning om hur det gick till när tomten, som tidigare bodde och hjälpte till på gårdarna men inte hade något med julen att göra, konkurrerade ut julbocken som ansvarig för julklapparna. Tomten har sedan flyttat till Nordpolen som sin amerikanska like.

Fast oavsett gamla traditioner och nya varianter på dessa så är det, som Mia påpekar, Kalle Anka man förknippar julen med. Vem vet, kanske kommer olika traditioner slås samman i framtiden igen och då konkurrerar Kalle Anka ut tomten på samma sätt som tomten tog över efter julbocken.

"På kvällen ger sig någon i familjen ut för att köpa en kvällstidning. Då klär han ut sig till Kalle Anka och kommer till barnen med julklappar."

Bildkälla: http://www.brunnvalla.ch/d/julbock.htm

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: