Bra med hårdare krav på språk och matematik!
Det är alltid roligt att mobba en politiker. Det är alltid roligt att mobba en folkpartist. Är det då en folkpartistisk politiker, dessutom minister, är det extra roligt. Folkpartiets förslag att ge meritpoäng för gymnasiestudier i språk och matematik har kritiserats hårt från vissa håll, men bland alla dumma fp-förslag om ordiningsbetyg och rätt att beslagta kepsar är detta förslag ett mycket välkommet sådant av en lång rad skäl. Nämnas bör några:
- Sverige är ett land på marginalen. Vi är geografiskt placerade i världens utkant och har historiskt sett alltid varit beroende av högre utbildning i andra länder, i synnerhet Frankrike, Tyskland och England. När nya tillväxtländer nu poppar upp och utgör ett allvarligt hot mot Sveriges konkurrenskraft är det A och O att ha en högutbildad (notera: inte i antalet högskolepoäng räknat utan i konkret kunskap) och språkkunnig befolkning.
- Europa är en världsdel som är rikt på olika kulturer och språk. Nationalstaterna har förstärkt detta genom att utgöra den bas som ligger till grund för den moderna människans kulturella definition av sig själv och sin omvärld. "Jag är skåning, SVENSK, nordbo, europé...världsmedborgare". Detta ställer också krav på förmåga att förstå och acceptera andra människors kulturella och språkliga självbild. Våra stora europeiska språk tillhör en handfull språkfamiljer och tillägnar man sig förutom engelskan ett germanskt, ett romanskt, ett slaviskt språk har man en god grund att stå på.
- Studier i språk har historiskt sett varit en självklarhet. I dagens grundskola är moderna språk det enda ämne eleverna kan välja bort genom att som språkval ha extra svenska och engelska. Detta har också utnyttjats och därför har vi nu en ung generation som kommer ut på arbetsmarknaden de närmaste åren utan tillnärmelsevis så stora kunskaper i språk som sina äldre syskon.
- Svårare ämnen som matematik och moderna språk innebär att man inte bara tillägnar sig nytt ämnesstoff utan ett helt system. Det ställer krav på hjärnans abstraktionsförmåga och utvecklar tänkandet generellt. Ett utvecklat tänkande är en nödvändighet för att klara högre studier vid ett universitet.
Att man kan göra taktikval i gymnasieskolan för att lättare komma in på sin sökta läkar- eller juristutbildning och att det görs i alltför hög grad är inte ungdomarnas fel utan systemets. Det är positivt att Folkpartiet tar sitt ansvar och verkar för en förändring.
Kritiken har gått ut på att det är orättvist mot dem som inte klarar skolan att de inte kan söka till högskolan. Men vakna! Klarar man inte grundskolan är det kanske inte någon god idé att sikta på en universitetsexamen! Det finns många andra viktiga jobb man kan utföra även om man inte har läst språk eller matematik, men till den högre utbildningen bör de elever ha förtur som inte väljer den lätta vägen in - de kommer nämligen inte heller ut.
En annan nödvändig förändring är att olika ämnen värderas olika tubgt beroende på vilken högskoleutbildning det gäller. I dag finns en allmän behörighet för högskolestudier som kan kompletteras med särskilda behörighetskrav. Det systemet bör utvecklas och ytterligare bidra till att människor som har goda förutsättningar för specifika studier också är de som antages.
Än så länge finns mycket kvar att göra i Utbildningssverige! Men allt som kommer från Folkpartiet är tydligen inte rappakalja och det känns skönt!
Andra bloggar om: utbildning, skola, politik, folkpartiet